Lidem se libi. 40 let tu byl minimalni vyber potravin. Otevrely se hranice a objevily se moznosti zahranicni kuchyne - Neco noveho, neco super. Objevili jsme CO chceme varit, jeste je potreba objevit JAK to varit. Babica je cesta jedna, ale jen pro toho, komu staci vedomi, ze ma na taliri "specialo"...
On ten výběr potravin není nijak zásadní, a ani se nedá říct že tady 40 let nic nebylo. Nejsem zrovna příznivec období 48´-89´, ale jedna věc se upřít nedá a to že možnosti byli solidní. A lidi právě proto vařili a šlo jim to velice dobře, na rozdíl od ostatních států, kde to každá ženská v domácnosti neuměla, u nás ano. Tam výběr byl, ale těm tamnějším obyvatelům, to stejně k ničemu nebylo. Stejně jako dnes, když nikdo neumí nic pořádně připravit. Sebelepšímu kuchaři ani kvalita nepomůže a zdatný si dokáže poradit s tím co má. Ono je to tím že my v tom máme velice dobrou tradici a zkušenost předávanou po generace. A v dobách před 48´ až někam hluboce dávno se v našich domácnostech vařilo. Tehdá bylo k mání ještě méně potravin a menší výběr a nikoho to v ničem neomezovalo. Právě o to víc byli lidi šikovní a vařili velice rozmanitě. Ztoho co máme dnes my, by předsto lety uvařili o dva řády lepší pokrmy. Tak se vůbec nebojím, když ten Babica vaří nějakou kaši ze škrobu, anebo ten Polraich dělá cosi jiného. Věřím že oba jsou zdatní kuchaři.
Nemyslím si že by jsme potřebovali něco objevovat, všechno už tady dávno je, rozhodně se ale je třeba naučit jak...