• Nově připravená aktualizace hry na verzi 2.220 je naplánovaná na úterý 16. dubna. Upozorňujeme, že termín i obsah aktualizace se mohou změnit. Více informací najdete na herním fóru

Jak se žilo v ČSSR

  • Zakladatel vlákna DeletedUser9371
  • Vytvořeno

DeletedUser12110

Guest
tak tohle mám dodnes jako zlý sen - když jsem jako malý doma musel pomáhat a mlít strouhanku. točil jsem klikou u mašinky, která měla takový plechový buben jako struhadlo, dělala hrozný rachot a muselo se na rohlíky děsně tlačit... ani rádio se u toho nedalo poslouchat... ano a také nádobí jsem musel umývat, ale to zase až tak moc traumatizující zážitek nebyl. to by mě zajímalo, jestli takové činnosti dnešní omladina vůbec zná? :D

Zna :) Mleti strouhanky doma pamatuju a to je mi 18
 

DeletedUser13514

Guest
tak tohle mám dodnes jako zlý sen - když jsem jako malý doma musel pomáhat a mlít strouhanku. točil jsem klikou u mašinky, která měla takový plechový buben jako struhadlo, dělala hrozný rachot a muselo se na rohlíky děsně tlačit... ani rádio se u toho nedalo poslouchat... ano a také nádobí jsem musel umývat, ale to zase až tak moc traumatizující zážitek nebyl. to by mě zajímalo, jestli takové činnosti dnešní omladina vůbec zná? :D

Tak tento strojek (dle popisu) máme ještě doma. A musím říct, že strouhanka je v pohodě, ale namlít v něm oříšky, to je teprve peklo :D Zvláště, když už má ''vyčochtanej'' ten upevňovací šroub, takže si jezdí po okraji stolu. Jinak taky si děláme vlastní strouhanku :)
 

DeletedUser13789

Guest
Zna :) Mleti strouhanky doma pamatuju a to je mi 18

Mně je 19 a strouhanku kupujeme. Ale nepřijde mi divné si jí dělat doma. Myslím, že jsme ji taky párkrát "vyráběli" doma. Ale asi v klasickém kuchyňském "robotovi", to už si nepamatuju.

Jinak, taky pamatuju mlíko v pytlíku. To dneska taky zní dost komicky (aspoň z našeho "mladého" pohledu) :D

A na netu jsem našel tohle:50 věcí, které naše děti nezažijí. Čas odvál diskety i mléko v sáčku. Mně osobně se to teda nezdá jako nějaká extra historie. Asi polovinu toho si pamatuju, nebo to aspoň znám.
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser9371

Guest
Jinak, taky pamatuju mlíko v pytlíku. To dneska taky zní dost komicky (aspoň z našeho "mladého" pohledu) :D

Jéje, kde že jsou zlaté časy docházky do základní školy v době totatily. Před rokem 1989.
Povinné svačiny. Fasovali jsme mléko v igelitových sáčcích, učitelka hlídala, aby jsme ho vypili.
Dávali to za dveře třídy v určitou hodinu. Modré bedny (lodny). Kdo nepil mléko ? Musel i kdyby mu mělo být zle.
Platilo se to mám pocit na týden, denně mléko za 2,00 Kč. Dobrá cena, pět mlék za 2,00 Kč. Jenže, to nejde srovnávat. Ceny v té době a dnes.
Dodnes si pamatuji poznámku v ŽK u bráchy : "Váš syn zneuctil portrét státníka soudruhu prezidenta Ludvíka Svobody svačinovým mlékem". Prostě bitka ve třídě, ne houbou, ale mlékem.
Otec pak seřezal prvního mě, byl jsem starší a měl jsem bráchu hlídat. Pak seřezal až jeho.
:)
 

DeletedUser9371

Guest
Pamatujete, veteráni hry i věkem ? Má oblíbená hláška, když chci někoho odseknout, že nemám čas ? "Mažu do fabriky vrtět k soustruhu". Kdo mě zná, ten se tlemí a kdo ne, dá mi odbornou otázku. Až na to, že já vím o soustruhu jen to, že je to těžká věc a vysoce odborná práce na něm. :D

Vesele, vesele
do továrny dělník jde
Vesele, vesele
do továrny jde
Vesele se usmívá
když mu soustruh zazpívá
vesele, vesele
do továrny jde

Řekni mi, řekni mi
maminko moje
o čem si zpívají
v továrnách stroje?
o čem si zpívají
v továrnách stroje?

Zpívají, zpívají
jako ti ptáci
ať lidé rádi jsou
že mají práci!
ať lidé rádi jsou
že mají práci!
 

DeletedUser9371

Guest
G460005.gif
G460045.gif
Tak se hrabu zpětně v některých tématech a koukám, že nám nové příspěvky odvál vítr v prach dějin.
Aktuální k tomuto tématu, tématu o ČSSR (československá, socialistická republika), tedy o naší republice ve které se máme možnost trápit naším skromným žitím je současné dění na olympiádě 2014 Soč.
Mám na mysli lední hokej. Dříve jsme byli se Slováky jedna ruka, jeden národ a v úterý budeme proti sobě stát na ledě o postup na medaile (což asi nehrozí, po výkonech co jsme ráčili viděti). Nám stačí jedna prohra, pak udělat sbírku, ale ne na letadlo domů pro Hadamczika, ale na palubní lístek lodi Titanic. Na něm bude 100 % záruka, že už ta "Lama" přestane ubližovat našemu národnímu sportu, ležící na dně moře a zpytující své svědomí.
Kde že jsou časy naší společné hokejové ligy, té československé, kdy se ČKD Sparta (české závody Kolben a Daněk), IPS Slavie (inženýrské průmyslové stavby) řezala s Duklou Trenčín (armádní klub), Slovnaftem Bratislava (dodnes ropovody z Ruska), VŽKG Košice (Vítkovické železárny Klementa Gottwalda) a nevím s kým ještě. Za mé skromné třináctileté účasti jako hlavní i čárový rozhodčí. 150 Kč za zápas. Z toho zaplatit dopravu a stravu po celém Československu. Kde že jsou ta zvučná jména fabrik a závodů, která diktovala tok světových dějin lehkého i těžkého průmyslu, než to Klaus zprivatizoval a tím nás odstavil z Evropy. S jediným a sprostým cílem, odstranit konkurenci Evropě, EU. V podstatě jen Němcům. Ti drží Evropu v unii za hlasitého potlesku při "patolízání" Francie. No a proč ne ? Obě světové války vyvolali a prohráli. Tak teď bude zase prohra ? Je na spadnutí viz. Řecko, Portugalsko, Španělsko, Anglie referendum o vystoupení z ní .......
S tím rozdílem, že v té době československé fabriky (továrny, závody, podniky) které financovaly československou hokejovou ligu držely i finančně rozvoj mládeže dříve ČSTV (velel tomu komunista Hyml). Každý občan ČSSR, tedy fanda sportu koupil vstupenku na zápas fotbalu, hokeje, házené a podobně a z toho šla část peněz právě třeba do ČSTV, na rozvoj mládeže. Z toho pak vznikla taková jména, jako Jaromír Jágr (SONP Kladno - ocelárny).
Takže, ono se není čemu divit, že náš hokej ve světě je postaven na takových hráčích, odchovaných dobou ČSSR. Jen prostě už stárnou a nová generace není, na to nejsou peníze. Ty jsou u Nečase ve špercích a podobných "tunelárnách".
A kdo má na hokej v dnešní době ? Talentovaný klučina ne, rodiče neutáhnou třeba ve sportovní třídě Sparty 30.000 Kč měsíčně (vím o čem ze zkušenosti píši). Takže se tam dostanou hráči, jejichž rodiče na to mají a to bez ohledu na talent.
:(
Tady je foto Krosny v době, kdy hokej platil "bolševik". V té době jsem byl mladší žák. Rok neuvedu, musel bych pak doma rozbít zrcadlo. Já mám už i na hlavě ledovou plochu (třetí z levé strany, dolní řada). :D

Krosna%2033%20%C4%8CKD%20Bohemians%20Praha.jpg
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser9371

Guest
Nějak nám to tady utichlo, chlape. To si neměl dělat. Bude živo. Já na tohle téma jsem jako čert. :)

Brouk ? Mají na mysli "mandelinku bramborovou" ? Co nám tloukli jako dětem komunisti do hlav, že jí na "Československo" shazují z balónů a letadel imperialisté (západní státy) ? Hlavně na pole (orné) dělnické třídy ? Ty jsi chlape jako kluk na základce nechodil na brigády ? Sbírat je do flašek od okurek (objem 5 l) ? Nebo na školní pozemky ? Jsou dnes ještě vůbec na základce školní pozemky ?

Krásná vyhláška. Janco ? Koukni v jakém jsem to žil dětství. To proto z mé strany věčný odpor k "bolševikovi" a všemu, co vlaje v rudé barvě. Včetně Zemana a spol.

Navrhuji sraz ne před " MNV" (místní národní výbor), ale v hospodě, na Krosnových srazech hráčů. Občerstvení platím.
:)

Mecu ? Pamatuješ povinný sběr kůry a její sušení doma od pomerančů, mandarinek a podobně pro výrobu léčiv (léků) na podporu Vietnamu ? Dnes těch pidinožců máme plné tržnice, jako kdysi v každé fabrice, jako bylo ČKD, Tesla, Kara, Škoda, Tatra Kopřivnice ... :(
 
Naposledy upraveno moderátorem:
Mandelinku jsem nesbíral, ale pomerančovou kůru a šípky ano. Dnes se někdo může zjevit, nad tím když se sbírají víčka z pet-lahví. Že by jinak nebyla lékařská péče. Je to taková fáma, samozřejmě že na tom dostupnost nezávisí, je to akorát takové užitečné přilepšení. Stejně jako se sbíraly byliny a sběr kdysi.

Je třeba si uvědomit "diferenci" doby. Dnes je to jiné než před padesáti lety, a zase jiné než před sto lety. Zdravotnická péče je nákladnější, léčí se důkladněji a ve větším rozsahu. Lidé se dožívají většího/vyššího věku (žijí déle). Samozřejmě, že toto "delší" žití tak nějak probíhá ve starším věku, když to řeknu polopaticky. A právě tehdy jsou tito lidi více a více nemocní.

Někdo příjde s tvrzením jak dnes věci nefungují, naopak za současných podmínek fungují skvěle. A je třeba si uvědomit jednu věc, všechno je lidma. Různé režimy akorát korigují všemožné "povahy" v určitých mantinelech. Je třeba si uvědomit, že demokracie a taky komunismus nemůžou za to jak se budou lidi chovat, ti akorát dostávají prostor a možnosti.

Takže dříve jsme sbírali mandelinku, kdo by vzodroval, měl by problém. Dneska máš na tržnicích a už nejen tam aušus z asie a balkánu. Akorát dnes si můžeš vybrat co koupíš, pokud na to máš (jak by asi dodala Janča...)
 

DeletedUser14443

Guest
McBracey já osobě už se o to radši nezajímám :-D už mě to přestává bavit :-) Byla bych nejradši aby se to tady u nás v republice změnilo od základu, takže asi tak.
 

DeletedUser9371

Guest
Změnit od základu ? To už nejde, když jsme jim to Všichni dovolili a nechali se ukolébat sliby a utahováním opasků hned po sametu. Jak jsem už tady psal x krát, klíče do ruky a znovu na náměstí a v masách. Jenže, tentokrát by to asi nebylo tak sametové. Tihle grázlové jsou na těch židlích přibití a jen tak se nedají. Mám velké obavy, že by vodních děl, obušků ... bylo více a nejen to.
Nehledě ? Komu by jsme zase lezli do zadnice ? Rusákům, Číně ? Korejcům ? Komunistům ???? Vždyť je to stejné jako před rokem 1989. Jen s tím rozdílem, že si můžu veřejně otevřít hubu a vycestovat volně za hranice, když na to ovšem mám !
:(
 
Už ani tu hubu nebudeš moct otevírat. Jsem minule čul, když byl na netu článek o Zemanovi, tak si tam z něho banda dělala legraci. Nějaký případ tam vyhrožoval s tím, že si dělá poznámky a podle zákona o hanobení hlavy státu je bude nahlašovat na benga.
 

DeletedUser9371

Guest
Hanobení hlavy státu ? Jojo, spousty výrazů mi připomíná minulý režim. Jen to má jiný název, ale význam stejný.
Mazec je, když mě udala před pár roky sousedka, že jsem vyvěsil státní vlajku na zahradě. Přijeli policajti a musel jsem to sundat. Ona mě chtěla udat za to, "že jí to způsobuje psychickou újmu a trauma". Vyřešilo se to domluvou, nechtěl jsem se soudit ze sousedy, ale ani policajti mě nebyli schopní vysvětlit, jestli jí můžu, nebo nemůžu vyvěsit dle chuti. Vezmi si USA, tam je státní vlajka na každém plotě rodinného domu, nebo těch jejich karavanech a domcích z papíru.
No hold nejsme v USA.
Ne že bych zase chtěl vyvěšovat povinně do oken vlaječky,včetně Ruské, jako tomu bylo v minulém režimu.
:D

KS%C4%8C%20%C3%BAklid.jpg
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser14443

Guest
No upřímně ikdyby tam přišlo celý stát tak se tihle lidi svého koryta nepustí.
 

DeletedUser9371

Guest
Třeba se Janco pustí. Chystá se v Praze protest, na 17. listopadu. Osobně jdu. Protože to co se děje ? Toho je už opravdu moc. Škoda je jen, že mladí, středoškoláci, vysokoškoláci nejsou tak akční, jako v listopadu 1989. Jenže to mi nebylo tolik, jako dnes. Ale elánu, proti těm bolševickým, vládnoucím prašivinám mám stále spousty i na rozdávání. :)
 

DeletedUser10103

Guest
Mladí se radši naučí dobře jazyk a snaží se zdrhnout do ciziny, jinak člověk už je dneska rád že má den volna a můžu odfrknout od hektického života.
 

DeletedUser307

Guest
Třeba se Janco pustí. Chystá se v Praze protest, na 17. listopadu. Osobně jdu. Protože to co se děje ? Toho je už opravdu moc. Škoda je jen, že mladí, středoškoláci, vysokoškoláci nejsou tak akční, jako v listopadu 1989. Jenže to mi nebylo tolik, jako dnes. Ale elánu, proti těm bolševickým, vládnoucím prašivinám mám stále spousty i na rozdávání. :)
Jak to dopadlo?
 
Nahoru