Zimní počasí dělá divy-Zena ktorá zmenila môj život
,,Nie,nepredám ti svoj ranč,Henry.“povedal som pod značnou dávkou opitosti a chuti pobiť sa ktorú som mal každý deň ako zarytí samotár.Henry zmračil obočie a z jeho očí šľahala veta:,,Vypadni z môjho baru!“Ja som sa ďalej potácal mestom Dubas až na koniec kde môj ranč stál i keď schátrane ale zvonku vyzeral úplne novopostavený. Vnútri domu pri mojej zbierke pištolí ležala v starom fotorámiku fotka,nedalo sa rozpoznať kto je na nej ale jedinké pozretie na krásne zasneženú krajinu mi ich pripomenulo.,,Zuzana,Peter,Tomáš kde ste starý priatelia?“moje srdce prahlo po nádychu a krvou sa mi rozlial hnev.Hodil som ani neviem ako,jedinné spoločné foto ktoré sme mali.Bola už tma a tak zasvietený lampáš ukázal na rozbité kúsky skla i fotku na ktorej boli priatelia,moji priatelia.Vyšiel som von na druhý deň a práve snežil sneh pri mojom smútku to bol najlepší priateľ vďaka ktorému myšlienky sa vznášali vetrom o preteky.
Po dlhom zamyslení vzal som z koňa čierny Stetson,nasadol a odpudivým zimným vetrom pricválal do baru Henryho Walkera.,,Nič sa nepýtaj tu máš zmluvu podpísanú môj ranč je tvoj,ja odchádzam za lepším životom.“nestyhol sa ma ani nič opýtať a zostal s otvorenými ústami za salónovým pultom.Vedel som že hľadanie Petra a Tomáša bude ľahké lebo zostali pri starom remesle okrádaní pocestných v našom meste.
Čo by náhoda nechcela to aj bolo po pár kilometroch prejdenia zimnej púšte mierili i z veľkej mne na čelo.Podľa čiernych Stetsonov a presne mieriaceho Tomáša som zacítil že nezabudli po dvadsiatich rokoch.
Tomáš i Peter pricválali ku mne obidvaja zostúpili so smiechom a plačom v tvári.,,Prečo si tu John?“neveriacky krútil hlavou Peter.,,Sám neviem možno sa mi zacnelo po našej zlodejskej skupine alebo proste rád vás vidím.“objal som ich a stál v tej zime s myšlienkou ako zareagujú.Po dlhej odmlke i v tej krutej zime napadla ma druhá odpoved.,,Barman Henry Walker ma vyzval na duelový súboj štyria proti štyrom to v praxi znamená že budú dve kolá.Takže oprášime naše staré znalosti.“podľa môjho úsmevu som to bral s nadhľadom skúseného samotára.
,,Ale ak viem dobre počítať sme len traja.“poznamenal Tomáš.
,,Musíme nájsť Zuzanu,pred tým hovorila že vždy chcela nájsť podľa jej slov kde neumierajú sny a názory.Vydáme sa do susedného mesta Tanatus,ona by nikdy nešla ďaleko od Dubasu.“poznal som jej dušu,ale sama bola tajomná.Už sedeli sme na koňoch a za svetla zapadajúceho slnka,pili pre mňa drahú whisky v pohraničnom salóne ktorý bol postavený len aby ľudia vedeli že ak z neho odídu,ocitnú sa v Tanatuse.Pádny dôvod na to že len trebalo pokrútiť hlavou nad týmto salonom.Predsa som chcel nájsť barmana tohto miesta,ba aj nenašiel no zrazila ma teta náhoda s bratom Zuzany.,,Nevieš dávať pozor,opilec?!“vykríkol ako strelený.Vyzeralo to na bežnú potýčku ale ... výdych,nádych a chladná hlava bežala sto tisíc obrátok za minútu.Vybehol som preč pretože lákalo to príliš ako pokušenie diabla.Po rozdýchaní s malou dušičkou ma prehovorilo svedomie,takže musel sa uskutočniť rozhovor s tým jej bratom.,,Vy traja ste až tak neschopný že neviete nájsť jednu ženskú s prepáčením,moju sestru?!A,vlastne ty tam ja si ťa pamätám.Ty si tu nevďačnicu opustil!!“po chvíľke vyskočil.
,,Čo si to dovoľuješ ju urážať ona je slušná a ja som ju neopustil keď to najviac potrebovala!!Priznávam odišiel som do žoldnierskej výslužby pred 20 rokmi ale zmenilo ma to,doslova a dopísmena.“
Nevedel každý môj rovesník akou cestou sa vybrať vtedy.Teraz je to iné,lepšie.Nevládal som s toľkého urážania to vydržať takže schmatol Peter ich poslednú najdrahšiu whisky a padalo sa preč.Nastala u neho zvláštna nálada no i tak precítil danú situáciu.Hned ako sme zastali na napojenie koní vodou,odišiel ďaleko aby ho nikto nevidel a vrazil päsťami do jediného široko,daleko stromu s hrubým kmeňom.
Vrátil sa spokojný bez trošky hnevu.,,Starý dobrý Peter.“šepkal som Tomášovi.Ani nie za malú chvíľu sa kone samé najedli a pokračovali sme v ceste.Vrátili sme sa do Dubasu keďže sme ju nenašli už som cítil tú hanbu. Rozmýšľal som ďalej ako ju nájsť ak chcete dá sa povedať že som ju miloval i keď o tom nevedela ale slabé naznačovanie z mojej strany tam bolo.Teraz, v tú najnevhodnejšiu chvíľu rozfúkal sa vietor ktorý zničil moje myšlienky na ňu.Buch!Snehová guľa bola v mojom kabáte.Otočil som sa a nikoho nebolo vidno.I tak nemohli mi to hodiť Peter či Tomáš keďže boli predomnou.,,Stojte!Niekto nás sleduje!“obidvaja zastali ako poslušné ovečky. Kopytá ich koní hlasito klapali o zem.Posledná snehová vločka z gule mi dopadla na krk. Otrepal si kabát a zastal.Tu uvidel k nemu prichádzajúcu postavu.Napol rukovať starého revolveru.So slovami:,,Ukáž svoju tvár neznámi!“ som sa do nelichotivej tmy zahľadel.„To som len ja,Zuzana.“odpovedal neznámi krehkým a slabým hlasom.
„Tak už zlezte s tých koní starý priatelia!A ty John takto vítaš svoju priateľku z detstva?“
„Zuzana!“vykríkol a prvý som zoskočil z koňa.
„To už je 20 rokov,Zuzana.“s úsmevom od ucha k uchu a Petrom i Tomášom som k nej blížil.
„To áno.“povedala zo zmrznutým úsmevom.Pozrel som sa na ňu dôkladnejšie a môj pohľad uzrel na jej roztrhaných šatách a zablatených topánkach od snehu ktorý bol zmiešaný s blatom.
,,Ale čo tu robíš v tomto lese?“spýtal som sa uľútosteným hlasom.
,,Je to dlho na to aby mi zostali nejaké spomienky ale predsa ... zničilo ma otroctvo v pevnosti za naše spoločné skutky.“
,,Chápem,nie je ti zima?Počkaj,tu máš môj čierny plášť,zabal sa do neho.Kedže sme ťa našli naskoč na môjho koňa a pôjdeme do Dubasu.Čaká nás dôležitý súboj o česť banditov.My štyria proti Henrymu,Simonovi,Márií a Waupeemu dve duely na život a na smrť.“Zuzana na moje počudovanie nenamietala a ihneď naskočila.
Celú noc sme cestovali takže na ďalší deň sme boli v Dubase i keď som nebol preč dlho všetko sa zmenilo i keď moje srdce neprahlo po starom ranči ale bolo mi smutno za spomienkami.O môj bývalí ranč sa nikto nestaral a len chátral i keď Henry na ňom zarábal.Kedže o naše dve duely bol veľký záujem a dnes vlastne sa konali obidve tak po celom meste bolo veľa ľudí.Myslel som že to bude normálne ale opľuvali nás i kričali všelijaké slová až kým sme neprišli ku baru Henryho Walkera kde len najviac ľudí opovrhovalo nami jedinnými.Ja so Zuzanou sme urobili krok vzad ako Henry a Mária.Práve,mali sa proti sebe postaviť druhý,nie až tak dôležitý z každej štvorice.Proti Tomášovej precíznej streľbe nemal šancu ani Waupee,ani Simon obidvaja ležali na zemi napospas rozkrádačom cenných vecí.Nezačal pre mňa ešte ďalší súboj ale...objala ma a ja som po dlhej dobe sa zase cítil šťastný.
Na veci,ktoré sa nám stali potom som si už nedokázal spomenúť.Vedel som to,len že v jednu chvíľu držania Zuzany v náručí sa ozval výstrel bezcitného Henryho,ktorý ukončil jej život.
Sám som si uvedomoval,že až do konca môjho života nezabudnem na jej výraz bolesti,utrpenia a na slzy,které sa jí vyvalili po tvári v najhoršom okamihu.Rýchlo som len ju vzal do náruče a po podknutí o zem som sa rozbehol do práve blízkého baru Henryho,kde moje srdce dúfalo,že nájdem nejakú pomoc.Nohou som rozrazil dvere,na to sa ozvalo podráždené:„Hej čo si ako o sebe myslíš ty jeden zku...“čo ale vôbec niekto nedopovedal,pretože videl v mojom náruči telo ženy,krásnej ženy.„Polož ju tu na tento stôl!A ty...“,rozkázal neznámi a ukázal na jedného z tých opilcov,ktorému alkohol nevymýval mozog a ledva sa držal na nohách.
„Bež po farára,tu už je lekár zbytočný.“nebolo to z mojich úst.
„Nie,to není pravda ona nemôže zomrieť veď bola taká krásna a mladá celý život mala pred sebou!!“odťahovali ma od mojej lásky len aby som sa prizeral ich hlúpemu správaniu pre ktoré o pár minút môže zomrieť.
Predral som sa cez nich a vzal ju opäť do náručia i keď už bola mrtva.Cítil som ako moje slzy sa zmiešali s krvou mojej prvej lásky i poslednej lásky.
„To nemôže byť pravda“,zobral som najbližšiu fľašku whisky a pil.
Pil som ešte dlho.
[FONT="]„Moja Zuzana,tvoja obeť bude pomstená to ty prisáham.“pošepkal a odtrhol si kus jej šiat ktorý pobozkal.Nikto sa jeho trápeniu neprizeral len Peter a Tomáš stáli predo ním zo suchom v ústach keďže nevládali mu nič povedať aj od ich smútku zo straty milovanej priateľky.A on pil ďalej bez slov.Ci ďalších výčitok svedomia zavládlo ticho,celým mestom na nezodpovedanú dobu neurčitú.[/FONT]