• Nově připravená aktualizace hry na verzi 2.221 je naplánovaná na úterý 30. dubna. Upozorňujeme, že termín i obsah aktualizace se mohou změnit. Více informací najdete na herním fóru

Potraviny a jejich kvalita

  • Zakladatel vlákna DeletedUser9371
  • Vytvořeno

DeletedUser

Guest
Dneska jsem četl na netu zprávu o plesnivých salámech, které se normálně prodávally. http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=748638 Následně v TV byla reportáž . prodejna Zava - JIP v litoměřicích....něco šíleného, co si v těch obchodech dovolí...a nejlepší na tom je, že se vždy vymluví na "nedostatečně proškolený personál" tedy prodavačky. Já jsem v řetězcích dělal...dokonce i na JIPu, ale všude je za to odpovědné vedení prodejny. Oni musí schvalovat jak množství, tak cenu a tak i dobu prodeje zboží s končící záruční dobou....takže chudáci prodavačky dělají pouze to, co jim nadřízení dají jako podklad...
 

DeletedUser9371

Guest
Tak jsem dostal v týdnu chuť na "lidové jídlo, dříve jídlo chudých" lečo. :D
Jako ve správné zelenině ale musí plavat pořádný kus masa nebo uzeného a v případě leča pořádná klobása. Asi jsem měl štěstí na uzeniny, klobása byla super a po dlouhé době jsem si pochutnal. Papriky, co tady v Praze prodávají jako slovenské (žluté) byly absolutně bez chuti a se slovenskou paprikou to mělo jen společný název. Asi ve čtvrtém krámě jsem koupil rajčata, která vypadala jako rajčata a snad viděla i slunce. Ta ostatní byla mdlá v podezřele světlé barvě. Tak jsem koupil ještě "Šery rajské", dohnal jsem to kořením a pecka jídlo. Pochutnal jsem si, ale ta cena byla taky síla. Vajíčka do leča nedávám. :D
 

DeletedUser

Guest
Obyčejné(Euro) párky pro Penny a podobné prodejce, receptura na 100 kg výsledného produktu:

15 kg kostní moučka
15 kg sádla
26 kg kůžová emulze
18 kg A-emulze
0,6 kg škrobu
22 kg led (do strouhanky, později zvodnatí)
0,2 kg sůl
0,2 kg soja
0,1 kg emulgátor
0,1 kg koření a barviva
Výsledek: 100 kg růžovoučké párečky.

http://www.youtube.com/watch?v=fdNQFZ6fOcQ - co to je VÝROBNÍ SALÁM?
 
Kdysi alespon dělali párky z rypáčlů a ocásků, sem tam nějaké to kopejtko. No ale dneska to melou i s boudama. Nevím proč do výrobků nedávají to co tam má být, dyk skutečné suroviny nejsou sami o sobě ani tak moc nákladné. Vidím že kilo jahod stojí 54 Kč, no ted se divím proč je v marmeládách, jogurtech a jiných výrobcích náhražka a ještě předražená.
 

DeletedUser9371

Guest
To máš stejné, jako já dnes. Před marketem jsou stánky. Koupil jsem si třešně. 10 dkg asi 25 Kč. Nářez. Cedule u trhovce, že je "Český sadař". Třešně byli absolutně bez chuti. Takže jsem dětem "bublaninu" neupekl.
To je jak z "Novy", když kdysi v pořadu "Na vlastní oči" byl borec, co na Moravě prodával "Pravé Znojemské okurky" u silnice. Nova ho sledovala a "frajer" to jezdil když mu došly na prodej dokupovat vedle do supermarketu. Takže jsem třešně jednoduše vyhodil. Jen jsem si vzpomněl, jak jsme jako kluci " kradli" třešně přes plot, "křupky" a sladké, chutné s vlčákem za zadkem a hlídačem s holí.
Takže jsem v podstatě jako kluk pomohl "rozložit bolševika" tím, že jsem rozkrádal se spolužáky "majetek v socialistickém vlastnictví". lol
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser12110

Guest
Kdysi alespon dělali párky z rypáčlů a ocásků, sem tam nějaké to kopejtko. No ale dneska to melou i s boudama. Nevím proč do výrobků nedávají to co tam má být, dyk skutečné suroviny nejsou sami o sobě ani tak moc nákladné. Vidím že kilo jahod stojí 54 Kč, no ted se divím proč je v marmeládách, jogurtech a jiných výrobcích náhražka a ještě předražená.

Marmelady jsou ale bezne nastavovany jablky, tam je cena pro vykup do vyroby opravdu nizsi nez kolik vzpominas. I ty jahody budou asi jako surovina trochu cenove jinde nez ty nabizene jako ovoce (Jednak budou kvalitou druhotne a jednak vyrobce muze na zemedelce tlacit spis nez Krosna u stanku, ten si na bublaninu nekoupi dva metraky), ale porad nemohou konkurovat vykupni cene neprilis kvalitnich jablek.

A je to zase o tom, co kupujes, daji se koupit jak kvalitni vyrobky, tak i neco, u cehoz kdyby zakladni surovina lezela ve skladu o par dni dele, kupujes to uz jako palenku.
 

DeletedUser

Guest
Včera jsem byl v Tescu a náhodou jsem kouknul na jejich "firemní" jahodový jogurt....ve složení nebyla po jahodě ani zmínka, ale byl obarvený šťávou z červené řepy.......takže když to shrnu...škrobem zahuštěný mléčný odpad ochucený umělým sladidlem a chutí a obarvený šťávou z řepy....to musí být ""KVALITA""
Jinak super jsou strema na You tube - Peklo na talíři. vysvětlují tam co je ve výrobním salámu, džusech, kávě, čaji....dostala mě rozborka utopenců a Gronské pomazánky.....myslím, že tam říkali, že to má přes 40 Éček.....
 

DeletedUser9371

Guest
Peklo na talíři je "Pecka pořad". Koukám skoro na všechny díly. U mě vede ten výrobní salám. To je nářez. :(
 
Ono s těma jablkama, ja tady povídá Nortia, to je pravda. Ale není to nic špatného, naopak, je to normální věc. Jablka jsou takové univerzální ovoce, mají v sobě škrob - pektin a ten právě tvoří marmeládu a dělá z ní to co je. Výrobci můžou vydávat za jahodovou marmeládu nějakou náhražku z řepy, to je hnus. No ale když je v něčem jablko anebo mrkev, tak to je celkem v pořádku.
 

DeletedUser12110

Guest
Ono s těma jablkama, ja tady povídá Nortia, to je pravda. Ale není to nic špatného, naopak, je to normální věc. Jablka jsou takové univerzální ovoce, mají v sobě škrob - pektin a ten právě tvoří marmeládu a dělá z ní to co je. Výrobci můžou vydávat za jahodovou marmeládu nějakou náhražku z řepy, to je hnus. No ale když je v něčem jablko anebo mrkev, tak to je celkem v pořádku.

Delavali jsme kdysi domaci marmeladu z jahod, nicim nenastavovanou a "drzela" taky. A ze v ni byl cukr pro zelirovani, to byl, ale predpokladam, ze neco na ten zpusob bude i v prumyslovych marmeladach (Nedokazu ted posoudit, doma to nemam), ze pektin nebude ten zazrak co dela marmosku odolnou a v konzistenci, v jake ma byt.
Jablka v tom vnimam stejne jako tu repu, pokud ma neco v nazvu jen jahodu, minimalne me zarazi pokud to ma v obsahu z velke casti neco jineho.
Ano, v postate je moje blbost, ze nectu slozeni, ale ruku na srdce, kdo z vas ano? V pripade, ze bych slozeni cetla bych v obchode stravila veky, a pokud na to nemam cas ja, v 17ti, co terpve treba rodina s malyma detma...
 
ahoj,moc to nehlídám,ale ta Gronská pomazánka má sílu jako VŘSR.
Al e jen pro zajímavost: mám tady večerku,kterou provozujou vietnamci,což není důležitý,ale co mě dostalo,že teď letela vietnamka s dvěma dětma domů,mají povolení na 40 kg zavazadel a přátelé z těch 120 kg bylo bylo asi 10kg třešní a 30 kg jablek.
Bylo mi vysvětleno,že třešně tam nemají(jako domácí ovoce) a ty dovežený vyjdou na 25-30 dolarů za kilo.A jablka prej mají,ale malý a kyselý.
 

DeletedUser9371

Guest
Tak to sem nevěděl Kluge. To je k zamyšlení a postavit si v Hanoji stánek. lol
 

DeletedUser9371

Guest
Tohle je příspěvek, který se neváže na téma "Jak se žilo v ČSSR", ale prostě mi to nedá. lol
Teď abych se vrátil k těm Vietnamcům Kluge, mě osobně nevadí. Vadili mi dříve, za minulého režimu, když je sem "bolševik cpal" ve velkém do továren jako bylo třeba ČKD, IPS, Škoda a podobně. To stejné bylo i s Kubánci, kdo to pamatuje. Jenže, Kubánci se oproti Vietnamcům neusadili v naší republice v každém stánku, obchodě, průjezdu, podchodu Metra, tržnicích a v podstatě v každé volné budově či parkovišti a volné ploše.
Teď si vezmi ale ceny jejich prodávaných surovin oproti "Marketům", kamenným obchodům či "soukromníčkům - Čecháčkům" ve smyslu kvality. Prostě u nich je to čerstvé, svěží a připadá mi to, jako dříve prodávané suroviny za "komančů" s tím rozdílem, že jsou naprosto ochotní a schopni všeho.
Když vlezeš k pokladně do "Marketu", pokladní je "vytočená" už jen z toho, že tam pracuje a ani nepozdraví. Vietnamec je ochotný stylem : " Ano pane, ne pane, dobrý pane, kupně pane, chutná pane".
Prostě jsou slušní, ochotní a příjemní obchodníci. Je to prostě levnější, chutnější. A že má prodavač očka jako rozsypaná rýže ? To je mi naprosto jedno. Prostě mi jejich potraviny přijdou kvalitnější. Ne jako ty "shnilotiny z marketů" co neviděly denní slunce. A je mi naprosto jedno, jestli je to z Itálie, Španělska a podobně. Pouzemě mě mrzí, že "Čěští zemědělci asi vymřeli", či se nechali rozmlátit konkurencí jiných států které na nás profitují (obohacují se ve spolupráci s EU). :(
 
Naposledy upraveno moderátorem:
Tak k tomu se váže docela zajímavá věc.Vietn.co o nich mluvím u nás koupili pěknej barák i se zavedeným krámkem.Předchozího majitele jsem velice dobře znal,skoro denně jsme se vídali a místo do hospody jsem chodil na pivo k němu.Sice lahváče,ale to neřeším.Když byl pryč,tak jsem se mu staral o psíky(vlčák a amstaf) a o papoušky(cca30ks),takže jsem měl i k tomu domku srdcovej vztah.
Čili hned jak se tam rákosníci nastěhovali jsem byl ihned v krámku.bejvalej maj.se odstěhoval asi 60km daleko.
Vietnamec na mě čučí a praví,že mě zná,já tedy čučím ještě víc.Ale on když k nám přijel,tak se učil ve sklárnách a dělali jsme spolu.
Potom se na to vykakal a šel prodávat do těch jejich stánků. Tady přátelé si přiznejme,že neznám moc lidí,který by byli ochotný v zimě u PBohřívače tvrdnout celej den na mrazu,večer to sbalit,ráno rozbalit a celý dlouhý roky se tím živit.Jsou mezi nima taky exoti,ale vesměs jsou pracovitý lidi.
Co se tejká jídla,tak už xkrát mě něco dali okoštovat-nic nemělo chybu i když samozř.ne všechno bych musel mít každej tejden,ale tak 80% bašta.
Taky díky tý starý známosti se občas dostanu k surovinám,nebo koření,který mají třeba jen sami pro sebe a běžně to neseženeš.A fakt je ten,že po tom třeba i hovězí vývar chytne naprosto jinej šmrnc.
A potom tím,že makaj,tak proti nim absol.nic nemám.Takže jsem tam taky každej den nasazenej byť i jen třeba na jednoho lahváče.
Co se tejká jednání se zákazníkem-za 1. Jediný co ho dokáže vytočit,když tam dorazí třeba 5-6 jistejch občanů,tři si stoupnou k pultu a tam špekulujou jakej salám si nechaj nakrájet a zbylí se rozběhnou mezi regály.Tak to dokáže bejt pěkně ostrej,,Kdo nakupuje,zůstane,kdo ne-ven,,. A platí to na ně.
 

DeletedUser

Guest
já mám s vietnamci úplně odlišnou zkušenost....
před nedávnem koupili u nás taky hospodu i s obchodem - bývalá Jednota. samozřejmě si udělali svůj obchůdek se smíšeným zbožím...ale potraviny stojí za prd. prošlé zboží namíchané mezi normálním, chybějící české potisky na zboží, prošlé zboží v obslužným pultu a že by dali něco ochutnat? ani náhodou...ovoce a zelenina - prý 1. jakost...haha...v normálním obchodě by to byla 3. jakost nebo nestandart. třeba ananas rozkrájí oloupou a jen tak to zabalí do folie a prodávají to vedkle pokladny - NECHLAZENÉ!!!! chybějící nápisy a upozornění...prostě katastrofa.
jednou jsem potřeboval sterilovanou zeleninu..tak jsem tam koukal, měli tam 3 druhy označené cenovkou 19,90 a jeden druh 16,90. říkal jsem si, že ta mi stačí. u pokladny na mě boreček štěknul - dvacet. já na něho že se asi plete, že na regálu je cenovka 16,90. on začal něco vietnamsky pokřikovat přes celej obchod na druhýho a pak mi sdělil - dvacet. tak jsem dal dvacet a šel jsem za tím druhým, abych mu ukázal, že tam je 16,90. ten vietnamčík strhnul cedulku 16,90, posunul cedulku 19,90 k tomu zboží a lakonicky mi řekl - už nený....a tím to skončilo.
a kde berou vietnamci zboží? projíždějí obchoďáky a skupují zboží ve slevě. takže u nich v krámě vidím zboží z COOPu, Jednoty, Hypernovy, Globusu........a Makra. takže žádnej zázrak.
 
Nebudu tvoje zkuš.zpochybňovat,psal jsem svoje poznatky a taky jsem psal,že i mezi nima jsou exoti.Taky u nás prodává prošlý zboží,ale má to řádně označený a v úplně zvláštích regálech,s patřičnou slevou.
Další věc je ta,že zrovna jako naši prodejci(někteří),se chovají tak,jak jim situace v tý který lokalitě umožňuje.
Moje bydliště obnáší +- 4500 trvale bydlících lidí ve velice turisticky exponovaným místě. mám cca2 km ke třem marketům LIDL,PLUS,PENNY,během tří minut jsem ve třech večerkách,masně a velice kvalitní samoobsluze(pěšky). Mimo to ještě ráno v 5.30 se otevírá prodejna pečiva jistý firmy a sakra všechny fungujou řádově 5 a víc roků.
Takže pokud se chce obchodník uživit,nemůže si dovolit bejt prase.Ať už to bude o cenách,nebo kvalitě.
 
jednou jsem potřeboval sterilovanou zeleninu..tak jsem tam koukal, měli tam 3 druhy označené cenovkou 19,90 a jeden druh 16,90. říkal jsem si, že ta mi stačí. u pokladny na mě boreček štěknul - dvacet. já na něho že se asi plete, že na regálu je cenovka 16,90. on začal něco vietnamsky pokřikovat přes celej obchod na druhýho a pak mi sdělil - dvacet. tak jsem dal dvacet a šel jsem za tím druhým, abych mu ukázal, že tam je 16,90. ten vietnamčík strhnul cedulku 16,90, posunul cedulku 19,90 k tomu zboží a lakonicky mi řekl - už nený....a tím to skončilo.

Příště se nedej ošálit a trvej na svém. Podle zákona, pokud je zboží označeno danou cenou, tak je povinný ji prodejce za takovou cenu prodat. Jestli udělal chybu on s označením, tak je to jen jeho problém, na to si musí dávat pozor. Jestli navíc lže, tak to už je hrubé porušení stanov.

Přihodila se mi kdysi podobná věc. Jeli jsme s bráchou vlakem a na nádraží v Přerově jsme přímo na peronu v bufetu chtěli koupit pivo. Byl tam Zubr, to jsem nechtěl, a u něho dvojí cena. Brácha se ptal v čem je rozdíl. Prodavač řekl, že to dažší je čepované. Tak siřekl o čepované a ten fraje otevřel lahváče a nalil mu ho do kelímku. Buď se ten bufeťák jmenoval Pýpa, jinak si to nedovedu vysvětlit, no ale vyčuraný byl náramně.

Co se týče těch večerek, kterýchkoli, tak jak tady správně Nortia klade otázku, kde berou zboží, tak odpověď je jasná; v jiných obchodech. Takže žádné velkosklady anebo přímo od výrobců. Normálně zajedou do Tesca a jiných hepremarketů a nakoupí. Můžou tam nakoupit stejně jako oni, u nás jsou obchody otevřené do osmi/deseti večer, Tesco je všude non-stop a my máme tři. V nějakém sklepě anebo unimobudce, kde je třeba se jít otočit ven, nakupovat nemusím a ani nechci. To je dobré na vesnicích, ale ne do měst.

Viděl jsem v Praze a taky předem slyšel, že tam dost prodávají Vietamnci ve večerkách, že tam takových prodejen mají docela dost. U nás toto není, tady je akorát dost těch asijských restaurací, nevím jestli to jsou vietnamské anebo thajské. Nemusím si kupovat jídlo ve večerce, které před tím koupili jinde. No ale jimi připravené jídlo už je něco jiného. Dal jsem si párkrát u nich smažené nudle s kuřetem. Na jiné věci, co vypadají jako živočich obalený ve strouhance nemám odvahu. Mno ale od té doby co jsem viděl jejich podnik tady u nás v centru u Sýkoráku, naproti trojelbusové zastávky, tak tam ani nepáchnu. To je humus a puch, že by mně omylo a společnost tamnějších pobudů odradí skoro každého. Taky provádějí jednu takovou praktiku, nevím jestli to je čistě asijský vynález, anebo to dělají všichni kdo provozují rádoby-rychlé občerstvení v dřevěných budkách umístěných kde se dá, oni vylévají vyjetý olej před kšeftem do kanálu.

A když už jsem u toho pomlouvání, tak na závěr dodám, aby jste si dávali bacha na smažené bramborové placky. Ty se hojně dělají na všelijakých fesťácích a všemožných akcích, jimž zrovna začíná sezona. Takové kousky, obzvlášť ty z předvařených brambor jsou vyloženě nasáklé olejem a akorát si koledujete o zažívací problém a to ani pak nemusíte nic pít. No ale kdo by si chtěl pořídit do teplých letních nocí, na závěr akce k volnému nočnímu pobytu na chladné zemi tzv. punkovou deku, směle do toho!
 
Naposledy upraveno:

DeletedUser9371

Guest
Pěkný příspěvek McBracey. A máš pravdu. V Praze je na každém roku Vietnamec a spol. Ti jsou už tak "oprsklý", že třeba na másle mají cenovky Tesca a přepsanou cenu fixou. Takže máš orientaci, jaký má "vývar". Moc u nich nenakupuji a proto mi to nevadí. Jen když je nouze a jsem líný jet jinam kvůli maličkosti.
Co se týče bramborových placek (bramboráků), tak jsem osobně při revizi plynu v pražské restauraci viděl kuchaře, jak to vytváří. Bramboráky, malé, byly jako příloha místo knedlíků ke guláši. Jinak je to samozřejmě super jídlo. Jenže, oni měli vlastní stroj na škrábání brambor a zeleniny. Na férovku míchal těsto z pár brambor a "spoustou šlupek z brambor", které propíral ve vodě (šlupky). Oblbl barvu petrželkou, v něm na malé kostičky předsmažený párek. Oku to lahodilo, ale už si to nikde nedám. :)
Osobně bych si dal pořádnou klobásu, na ohni, papírový tácek, hořčici. Jenže to je už minulost, stejně tak jako pořádná zabijačková jídelna na "stojáka". Ovarová hlava, koleno, žebírka, *****ačka (krvavá polévka, zabijačková, ne z tučnic), "dršťkovku" a spol. V Praze vím asi o čtyřech, ale to je nářez. To se ze "zabijačkovými lahůdkami" nedá srovnat. Už jen jak Ti to Ukrajinka vzteky háže na talíř. :(
 
Naposledy upraveno moderátorem:
Nahoru