• Nově připravená aktualizace hry na verzi 2.221 je naplánovaná na úterý 30. dubna. Upozorňujeme, že termín i obsah aktualizace se mohou změnit. Více informací najdete na herním fóru

Potraviny a jejich kvalita

  • Zakladatel vlákna DeletedUser9371
  • Vytvořeno

DeletedUser9733

Guest
Tak to je hnus, dávat do bramboráku šlupky :( Přemýšlím nad důvodem, proč to kuchař udělal...že by chtěl ušetřit? Zelenina se prodává na váhu a musí se počítat s tím, že část hmotnosti je ztráta, pro restauraci to není nic tak bolestivého, aby lidi krmili odpadem. Všude je něco, kdo ví, jak by to dopadlo, kdybych nakoukl do zákulisí oblíbené restaurace, třeba bych si tam nedal už ani pivo, kdybych viděl, co se "vzadu" děje
 

DeletedUser9371

Guest
Ale, aby zase tady to téma neznělo v duchu samé kritiky, tak k těm bramborákům ještě jednou. :)
Ač jsem celoživotním "masákem" a u mě je zelenina až na posledním místě, pokud z ní nekouká kus kosti (držátko) a nepochází od peří, chlupů či srsti, v loni mě dala sousedka přes plot ochutnat bramborák. Strašně jsem si pochutnal, lahůdka. Když mě řekla že je to "usmolené", teď si nevzpomenu jestli z cukety, lilku a podobných věcí, nevěřil bych. Opravdu dobré. Stejně tak jako kdysi jsem ochutnal "Tataráka" na topinku a bylo to zase z cukety. Bylo to výborné. Přesto, že to nebylo z masa, bylo to hrozně dobré.
No a co houby ? "Westmeni" ? Byl jsem se podívat v lese na Křivoklátsku a v Berouně. Jen tak, stavěl jsem se na chvilku při cestě od zákazníků a zatím nic. Jakou Češi máme v houbaření "prim". Ale u mě je to stejné jak se ze zelininou. I výborná smaženice musí pocházek od masa ( cibulka na slanině). :D
 
Ahoj,už aby byly.Takový malý bedly(ještě mají zavřený klobouky),do nich smaženice ze směsky,na stojáka do pekáčku,zalejt šlehačkou a zapéct-supertřída.
 

DeletedUser9371

Guest
Jo, to znám Kluge, dobrá poživatina z "českých lesů". :)
Stejně tak jako guláš s kotrčů, držková polévka z masáků nebo z bedel (i s pečárek) a další lahůdky.
Uvidíme co na to ostatní hráči, recepty na houby , to je nekonečné téma a o tom tady to téma je. O jídle. :):)
 

DeletedUser

Guest
Tohle tema se jmenuje potraviny ...... -to je vytvořene od slova trávit pochybuji o tom že sedá něco z toho trávit v žaludku tudíš nás pořát jen chtějí -otravovat - myslím si že neni co dodat jist se to nedá tak co s tím jo soudruzi v NDR asi zase někde chybu :)
Kdo budete mít možnost v německu nebo rakousku jit do Tesca nebo jinych marketů se nedivte pak ja češi :(
 

DeletedUser

Guest
téma jsem prolétla víceméně zběžně, ale snad nebudu moc OT - ohledně vietnamských prodejen; když nemám čas procházet supermarket a čekat fronty u kas s neochotnými pokladními, jsou takové vietnamské prodejny jako oáza klidu - kvalita potravin je srovnatelná (tedy stejně hrozná jako v supermarketech), ale navíc tu najdete koutky s vietnamskými potravinami (různé sušené houby a čaje a divné těstoviny a sušené ovoce), občas je sranda se s Vietnamkami domlouvat, co k čemu slouží a jak se to připravuje... ovšem nakupovat jen opatrně - před jednou prodejnou jsem za bílého dne potkala dva Vietnamce s igelitkami nabitými mladými rostlinkami trávy a v jiném obchodě jsem radši dělala, že nevidím dva podezřelé týpky vykládající na pult hodinky, šperky a elektroniku...

... ohledně kvality potravin v našich obchodech obecně si dovolím možná nepatřičnou poznámku: myslíte, že by se to v našich obchodech neprodávalo, kdyby po takovém zboží nebyla poptávka? dokud budou Češi vybírat podle ceny a ne podle kvality, bude se sem dovážet odpad z Polska a chemikálie z Číny a v EU z nás budou dělat ty voly, kterým můžete podstrčit cokoli... i kvalitní potraviny se dají nakupovat levně, bohužel to dá poměrně dost práce, běhání a čtení, pokud nemáte vlastní zahradu či chov - každopádně to za to stojí...
 
... ohledně kvality potravin v našich obchodech obecně si dovolím možná nepatřičnou poznámku: myslíte, že by se to v našich obchodech neprodávalo, kdyby po takovém zboží nebyla poptávka? dokud budou Češi vybírat podle ceny a ne podle kvality, bude se sem dovážet odpad z Polska a chemikálie z Číny a v EU z nás budou dělat ty voly, kterým můžete podstrčit cokoli...

No lidi myslí jinak, v dnešní době je jak u nás tak v Evropě, taková zvláštní doktrína, která říká že jsme k tomu byli cíleně donuceni. Tudíž žádný výběr o vlastní vůli, ale cílené vmanipulování do nastavených mantinelů. Že to celé někdo provádí plánovitě, velmi mu to vyhovuje a my nemáme na výběr a nedá se s tím nic dělat.
 

DeletedUser

Guest
No lidi myslí jinak, v dnešní době je jak u nás tak v Evropě, taková zvláštní doktrína, která říká že jsme k tomu byli cíleně donuceni. Tudíž žádný výběr o vlastní vůli, ale cílené vmanipulování do nastavených mantinelů. Že to celé někdo provádí plánovitě, velmi mu to vyhovuje a my nemáme na výběr a nedá se s tím nic dělat.

tak svádět vše na systém je tak jednoduché a asi to vyhovuje lidem, kterým se s tím nechce nic dělat - ale asi to dost vypovídá o naší společnosti, za všechno může systém...a dokud nebudou zodpovědní jednotlivci a všechno se svede na kolektivní vinu, budou se provádět sviňárny a budou se rozkrádat zbytky státu... čímž jsem se nechtěně dostala k politice, za což se omlouvám, lepší by bylo skončit u sexu nebo alkoholu... takže radši ještě něco dodám: ze zkušenosti své i svých známých potvrzuji, že se dají kupovat poměrně kvalitní potraviny, aniž byste zruinovali svou peněženku, ale pokud někomu vyhovuje nahnilé ovoce značky Albert Quality či proslulé saláty Tesco Value, nebudu mu to brát...
 

DeletedUser9371

Guest
No a hlavně se blíží "Česká sezona zavařování". :D
Trest pro každého chlapa v rodině, alespoň u mě. Zavařování okurek, čalamád, ovoce, hub a podobně. Já mám vždy "smolíka" na počasí. Když umyji okna, auto nebo motorku jako včera večer, vždy se strhne bouřka a liják. Jak zavařuji, vzduch stojí a venku je 35 ve stínu.
Zavařování mám ale rád, hlavně jen z domácích produktů. Objedu známé a příbuzné, co ještě pěstování narozdíl od našich zemědělců nevzadali a nevyrábějí nábytek, řepku olejnou na naftu a podobné "zemědělské akce". Ti chytřejší alespoň rozkradli pole "neorané" a postavili na nich solární elektrárny. :D
 
No ale řeknu vám, jak začli ty prázdniny, tak mě nějak kvalita potravin netrápí. Sežeru na co příjdu a že by s tím byl nějaký problém, to se mi nijak nejeví. Takhle ty kilogramy asi půjdou nahoru a pupky budou klesat stále níž.
 

DeletedUser9371

Guest
Přesně tak. Prázdniny miluji. Děti jsou u babiček, nikdo nic nechce, vařím a kořením dle libosti, nemusím "matlat" denně svačiny s "vitamínovou zeleninou" a těším se na houby, které děti nemusí. Zatím ale ze země lezou maximální slimáci.
Jinak houby můžu na každý způsob a klasiku, jen máslo, pepř, sůl, kmín. Občas vejce a nebo kořenovou zeleninu. Česká strava a ne ty nesmysly co občas sleduji v televizi. Babica a spol.
Čerstvé houby i sušené na každý způsob (pečené, řízky z hub, smaženici, bramboračku, omáčku z hub na kyselo s knedlíkem, držkovou třeba z bedel, masáků, kotrčů, houbový guláš ......).:D
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser9733

Guest
Já už houby nejím, jen občas v polévce, nějak mi přestaly chutnat. Teď přes léto si nejradši dávám pěkně nakořeněné ogrilované maso, k tomu pivečko a jsem spokojený :)
 

DeletedUser9371

Guest
Já už houby nejím, jen občas v polévce, nějak mi přestaly chutnat. Teď přes léto si nejradši dávám pěkně nakořeněné ogrilované maso, k tomu pivečko a jsem spokojený :)

No a takové grilované kuřátko, kus pořádné "flákoty", selátko, ryba nejen na grilu ale "prohnaná" udírnou, to není k zahození. A pivečko na spláchnutí ? Dobré pamlsky. :D
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser12110

Guest
Přesně tak. Prázdniny miluji. Děti jsou u babiček, nikdo nic nechce, vařím a kořením dle libosti, nemusím "matlat" denně svačiny s "vitamínovou zeleninou" a těším se na houby, které děti nemusí. Zatím ale ze země lezou maximální slimáci.
Jinak houby můžu na každý způsob a klasiku, jen máslo, pepř, sůl, kmín. Občas vejce a nebo kořenovou zeleninu. Česká strava a ne ty nesmysly co občas sleduji v televizi. Babica a spol.
Čerstvé houby i sušené na každý způsob (pečené, řízky z hub, smaženici, bramboračku, omáčku z hub na kyselo s knedlíkem, držkovou třeba z bedel, masáků, kotrčů, houbový guláš ......).:D

Babicu by meli nekam zavrit a vzit mu obcanku. Pokud chci varit konkretni jidlo, tak si bud sezenu potrebne suroviny, nebo se vykaslu na hrani si na svetovost a k obedu bude neco jineho.
Nevim, jestli tohle uvadel i Babica, ale krasnym prikladem nahrazek je Tiramisu, ktere byva parodovano pomazankovym maslem. Sehnat mascarpone uz v dnesni dobe temer neni problem, maji ho i v supermarketech... A ze je drazsi? Cena za kilo je nejakych 200, pro Tiramisu je potreba 1/4 kila, 50 korun prumerne. Pomazankove maslo dvacku, prumerne. Cenovy rozdil 30 korun, chutovy neporovnatelny. "Vyberte si sami, kamaradi" :)
A takhle to je u vetsiny zahranicni kuchyne, ja mam moznost takhle primo posoudit Cernou Horu, kde mam polovinu rodiny - Tam treba neexistuje kecup. Da se samozrejme koupit, ale minimalne nikdo z okruhu pribuznych / kamaradu ho doma nepouzival - Oni maji protlak z rajcat dochuceny bylinkama. Prace minimalni, chut nesrovnatelna - A tak to vetsinou byva, jde jen o to ty moznosti objevit.
 
Naposledy upraveno moderátorem:
No,každej máme názor,komu se Babica nelíbí,tak ať kouká na,,Kluky v akci,,(nic proti nim),potažmo se může ukájet na Polreichovi..
Jsem rád,že máme mezi sebou optimisty,kteří si myslí-,,vida konzum,či večerka,, v obci ,kde bydlí 500 lidí,že si tam koupí mascarpone.Tuším,že ani v Praze není na každom kilometry krámek,kde bych si podobný věci běžně mohl koupit.
Takže to uzavřu asi takto:Poslouchám Gamma Ray a nemám rád Evu a Vaška.Proto E+V nenechám zbávit svéprávnosti. Mají svůj okruh posluchačů.
 

DeletedUser12110

Guest
No,každej máme názor,komu se Babica nelíbí,tak ať kouká na,,Kluky v akci,,(nic proti nim),potažmo se může ukájet na Polreichovi..
Jsem rád,že máme mezi sebou optimisty,kteří si myslí-,,vida konzum,či večerka,, v obci ,kde bydlí 500 lidí,že si tam koupí mascarpone.Tuším,že ani v Praze není na každom kilometry krámek,kde bych si podobný věci běžně mohl koupit.
Takže to uzavřu asi takto:Poslouchám Gamma Ray a nemám rád Evu a Vaška.Proto E+V nenechám zbávit svéprávnosti. Mají svůj okruh posluchačů.

Polreicha jsem ze zvedavosti sjizdela vcera na YT. Myslenka dobra, ale forma, jakou mluvi je na to, ze hovori o nekulture v gastronomii trochu nemistna.
Rozdil mezi Evou & Vaskem a Babicou je v tom, ze E&V delaji to co delaji dobre. Oni jsou zamereni na jinou skupinu, nez na nas dva, ale v ramci sveho oboru umi - Coz se o Babicovi rict neda. Pokud chci byt kuchar, potrebuju pochopit to konkretni jidlo a mit k nemu respekt co se zpracovani tyce. Bud si suroviny sezenu, coz nebyva neprekonatelny problem, nebo je nahradim - Pokud nemam cas / ochotu / penize - Ale jsem pak kuchar, kdyz uprednostnim nejaky pocit z toho ze "hele umim svetovou kuchyni" pred chuti?

Nemluvila jsem o vesnickach, ale o supermarketech, kde Mascarpone mivaji. Jasne ze ne vzdy, ale pokud neni, svet se nebori, je spousta jinych dezertu, u kterych suroviny nejsou problem.

Hit internetu poslednich dni - Obalovane smazene knedliky z Mimibazaru - ma take svuj okruh stravniku, otazkou ale je, jestli by autora toho gastronomickeho porna slo jeste nazvat kucharem :)
 
No vidíš,společně se dostaneme k jádru pudla.Bab.vaří pro normálního běžnýho lida,monolog vede sice jadrně,ale slušně a myslím si,že to co uvaří Pol.svede taky a ty možná taky.
Ale relity show,postavená na vulgarismech plešatýho tajtrlíka mě nepřesvědčí o tom,že je lepší kuchtík.
Ruku na srdce,kdyby jsi měla svoji restauraci a nebyla na 1500% přesvědčená,jak máš všechno v naprostým pořádku,tak by se ti do kuchyně nedostal ani smrad televizního štábu.
A co by se týkalo toho samotnýho vaření,tak si myslím,že je rozdíl vařit třeba o víkendu,když budu vědět,že se sejdeme všichni pěkně k obědu,nebo večeři,ale pokud to bude všedně,tak ze zkušenosti svý,nebo třeba sousedů je to trochu jinak.
Vždy máš všechno po ruce,nikdy se ti nestalo,že důležitá surovina se zapomněla koupit?
Pak nastupuje improvizace a o tom si myslím je Babicovo vaření.
 

DeletedUser12110

Guest
No vidíš,společně se dostaneme k jádru pudla.Bab.vaří pro normálního běžnýho lida,monolog vede sice jadrně,ale slušně a myslím si,že to co uvaří Pol.svede taky a ty možná taky.
Ale relity show,postavená na vulgarismech plešatýho tajtrlíka mě nepřesvědčí o tom,že je lepší kuchtík.
Ruku na srdce,kdyby jsi měla svoji restauraci a nebyla na 1500% přesvědčená,jak máš všechno v naprostým pořádku,tak by se ti do kuchyně nedostal ani smrad televizního štábu.
A co by se týkalo toho samotnýho vaření,tak si myslím,že je rozdíl vařit třeba o víkendu,když budu vědět,že se sejdeme všichni pěkně k obědu,nebo večeři,ale pokud to bude všedně,tak ze zkušenosti svý,nebo třeba sousedů je to trochu jinak.
Vždy máš všechno po ruce,nikdy se ti nestalo,že důležitá surovina se zapomněla koupit?
Pak nastupuje improvizace a o tom si myslím je Babicovo vaření.

Pak je ale rozdil mezi tim, jestli neco koupit zapomenu nebo nechci (Z jakehokoli duvodu). Pokud zapomenu, jasne, stane se, bud udelam neco jinyho, nebo pokud doma nic neni, zaimprovizuju. Pokud ale jdu a zamerne koupim nahrazku puvodni suroviny, je neco spatne. A Babica myslim nakoupit nezapomel, on proste jenom na povolani kuchare nema...

Lidem se libi. 40 let tu byl minimalni vyber potravin. Otevrely se hranice a objevily se moznosti zahranicni kuchyne - Neco noveho, neco super. Objevili jsme CO chceme varit, jeste je potreba objevit JAK to varit. Babica je cesta jedna, ale jen pro toho, komu staci vedomi, ze ma na taliri "specialo"...

Co se Polreicha tyce se shodneme, on mozna vi o cem mluvi, ale touhle formou se restaurater nenauci. Mavne rukou a jede ve starych kolejich.
 
Doufám, mi nechceš podsunout,že třeba tatarák z brambor,nebo lososa,popřípadě bramborák z cukety
vymyslel Babica,protože nekoupil hovězí nebo brambory?
Nebo třeba gulášek ze sojovýho masíčka?
Špičková je jahodová marmeláda z řípy apod.
Trofám si tvrdit,že babička ve svým věku je špicová kuchařka,ale někdy holt musí vařit i ona jako Babica a nemusí to bejt recept od něho.
Pokud u vás vaříte každý den jako v Hiltonu,potom klobouk dolu.
A propos,nezlob se na mě pokud někdy dám do buřtguláše místo buřtů třeba spišskej párek,nebo kus točenýho.:-D
 
Nahoru