Je to jednoduché. Větší kastrol na polévku, tak 4 -6 litrů. Na dno pleskni 2 vrchovaté lžíce sádla, rozehřej, až maličko zaprská. Já to dělám tak, že tam prsty stříknu kapku vody. Jak to začně střílet, prskat je to přesně zahřáté na jíšku. Na to současně 3 lžíce hladké mouky a tak půlku sáčku sladké papriky. Dobrá je sladká paprika z uzených paprik, ale to asi nekoupíš, já si ji dělám sám. Začni fofrem míchat, paprika má ve zvyku urazit Tě tím, že hořkne, když jí restuješ. Pak to pomalu zalévej studenou vodu až nahoru. Nech si v kastrolu tolik místa, aby se nakonec vešel celý litr mléka. Něco se ti z objemu vody "odvaří", ale není to moc. Vařím to na "mírno". Ne že to lítá do bublin a stříká po celém sporáku. Jak to začne vařit, občas promíchávám, hodím tam 5 kusů bobkový list, 10 kuliček nového koření, 15 pepřů. Ty zatracené kuličky dávám tak, aby si je pak neplival z polívky, že si vezmu malý čajník. Takové to sítko na vaření čaje s řetízkem, do toho dám kuličky, zašroubuji to a zaháknu za okraj kastrolu. Jestli ho nemáš ? Zavaž do uzlíku třeba z bílého kapesníku kuličky, na konci zavaž provázkem a hoď to do polívky. Jde to taky. Pak se to dobře odstraní. Kapesník pak baba vypere. V mém případě si vařím a peru sám. Jak je to ke konci, vytáhnu to a vyhodím. Kuličky, ne ten čajník. Celou polévku osol. Hoď do ní 3 celé velké cibule, tím že to vaříš pomalu, nerozvaří se a ke konci je vyhodím, Děti moc vařenou cibuli nemusí. Já taky ne, je to zelenina a nemá to kosti. Pak tam hoď 2 velké klobásy na větší kostky nakrájené a to samé s kouskem uzeného. To je na polévce největší "šmakec". Pak tam nasyp pořádnou porci fazolí, které si si předem namočil a uvařil. Povař to celé pomalu ani ne hodinku. Ke konci tam nalej celý litr mléka, převař 20 minut, dochuť celý kastrol tak 1 decilitrem octa 8 %, promíchej, chviličku převař. Vypni plamen, počkej tak pět mit a zamíchej tam celou smetanu a pomalu promíchávej. Okoštuj, dožeň to solí, můžeš trochu magi, pepř a rozumně pálivou papriku. My ji můžeme ve velkém (cokoli co pálí). Nandej na talíř a posyp nakrájenou syrovou cibulí. Dětem nemusíš. A kdo pomlouvá fazolovou polévku ? Tak mu jí vyseď cedníkem, odstraň fazole, nech mu tam jen klobásu a uzené. Uvidíš, že mu bude chutnat a nepozná, že je to "fazolačka" od protinožců za Dunajem.
Dobrou chuť a dej vědět.
Kuchaři profíci nám to ocení a nebo zkritizují. Povolávám tímto Bichírka ke konzultaci. lol